Okullarda güvenlik önlemleri artırılıyor: 31 bin bahçe görevlisi istihdam edildi
Okul Güvenliği Protokolü İmza Töreni’nde 2026-2027 eğitim öğretim yılına ilişkin tedbirler açıklandı. Okul girişleri ve bahçelerde 31 bin görevli istihdam edilirken, risk derecesine göre polis görevlendirmesi ve çevre denetimleri sürdürülecek.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara’da gerçekleştirilen Okul Güvenliği Protokolü İmza Töreni’nde bir araya geldi. Törende, 2026-2027 eğitim öğretim yılında okullarda uygulanacak güvenlik tedbirleri ile öğrencilerin huzurlu bir eğitim ortamında bulunmasına yönelik çalışmalar ele alındı.
Açıklanan uygulamalar kapsamında okul giriş ve çıkışlarının denetlenmesi, bahçelerin güvenliğinin sağlanması ve ilgisiz kişilerin okul alanlarına girişinin önlenmesi amacıyla 31 bin okul bahçe görevlisi istihdam edildi. Okullardaki polis görevlendirmelerinin ise belirlenen risk derecelerine göre yürütüleceği bildirildi.
31 bin görevli okul girişlerini denetleyecek
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, törendeki konuşmasında yeni eğitim öğretim döneminde alınan güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi. Çiftçi, bu yıl istihdam edilen 31 bin okul bahçe görevlisinin giriş ve çıkış noktalarında denetim yapacağını, okul bahçelerindeki güvenliği sağlayacağını ve okul ile ilgisi bulunmayan kişilerin içeri girmesini engelleyeceğini belirtti.
Uygulamayla birlikte okullara dışarıdan erişimin kontrol altında tutulması ve eğitim alanlarının güvenliğinin korunması hedefleniyor. Bahçe görevlilerinin sorumlulukları, yalnızca giriş noktalarının takibiyle sınırlı olmayacak; okul bahçelerindeki güvenlik düzeninin sağlanması da bu personelin görevleri arasında yer alacak.
Çiftçi’nin verdiği bilgilere göre okullar, güvenlik riskleri dikkate alınarak derecelendirildi. Emniyet personelinin görev şekli de bu sınıflandırmaya göre belirlendi.
Risk derecesine göre polis görevlendirmesi
Birinci ve ikinci dereceden riskli okullarda polisler sürekli görev yapacak. Üçüncü ve dördüncü dereceden riskli okullarda ise polis irtibat görevlileri, okul yönetimleriyle koordinasyon içinde çalışmalarını sürdürecek.
Bu model kapsamında daha yüksek risk grubunda değerlendirilen okullarda sürekli polis bulunması öngörülürken, diğer okullarda güvenlik süreci irtibat görevlileri üzerinden takip edilecek. Okul yönetimleri ile emniyet birimleri arasındaki iletişim de görevlendirilen personel aracılığıyla yürütülecek.
Okul çevrelerindeki denetimler de güvenlik tedbirlerinin bir parçası olacak. Çiftçi, narkotik ve çocuk şube müdürlüklerinin okul çevrelerinde kontrollerini sürdüreceğini açıkladı. İnternet kafeler, oyun salonları ve öğrencilerin bulunabileceği diğer alanlar da düzenli aralıklarla denetlenecek.
Böylece güvenlik uygulamalarının okul binaları ve bahçeleriyle sınırlı kalmaması, öğrencilerin zaman geçirebildiği çevredeki alanların da kontrol edilmesi planlanıyor.
Veli Randevu Sistemi zorunlu oldu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise okul güvenliğinin yalnızca fiziki tedbirler üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Bakanlığın çalışmalarını güvenli okul ikliminin güçlendirilmesi anlayışıyla yürüttüğünü belirten Tekin, öğrencilerin huzurlu bir ortamda eğitim almasının temel öncelikler arasında bulunduğunu söyledi.
Tekin, 2023 yılında gönüllü olarak başlatılan Veli Randevu Sistemi’nin bu yıl zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Sistem aracılığıyla okula dışarıdan giren kişilerin ve bu kişilerin hangi öğrenci ya da personelle görüşeceğinin takip edilmesi amaçlanıyor.
Veli Randevu Sistemi, okul ziyaretlerinin önceden planlanması ve dışarıdan girişlerin kayıtlı biçimde yürütülmesi bakımından güvenlik uygulamalarının bir bileşeni olarak kullanılacak. Tekin, uygulamanın okul güvenliğinin sağlanması açısından taşıdığı öneme işaret etti.
Cep telefonu uygulaması ve rehberlik çalışmaları sürecek
Tekin, öğrencilerin eğitim öğretim binalarındaki cep telefonu kullanımına ilişkin 2023 yılında başlatılan uygulamanın devam ettiğini de bildirdi. Uygulamanın yeni dönemde de sürdürüleceğini belirten Tekin, öğrencilerin akademik başarıları ile sosyal gelişimleri arasında sağlıklı bir denge kurulmasını istediklerini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığının takip ettiği başlıklar arasında devamsızlık ve sınıf tekrarı da bulunuyor. Tekin’in açıklamasına göre bu konular, yürütülen rehberlik çalışmaları kapsamında yakından izlenecek.
Protokol çerçevesinde açıklanan tedbirler; okul girişleri, bahçeler ve çevredeki alanlarda güvenlik kontrollerinin sürdürülmesini, riskli okullarda polis görevlendirilmesini ve ziyaretçi girişlerinin Veli Randevu Sistemi üzerinden izlenmesini kapsıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise fiziki güvenlik önlemlerinin yanında okul iklimi, rehberlik ve öğrencilerin sosyal gelişimine yönelik çalışmalarını devam ettirecek.