Okullarda Özel Güvenlik Çağrısı: Güvenlik İkinci Plana Atılmamalı
Özel Güvenlik Görevlileri Derneği (ÖZGÜDER) Başkanı Burhan Kendirci, okullarda güvenlik hizmetlerinin profesyonel özel güvenlik görevlileri tarafından yürütülmesi gerektiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Kendirci, özel güvenlik kimlik kartı bulunmayan kişilerin özel güvenlik görevlilerine ait yetkileri kullanamayacağını vurguladı.
Özel Güvenlik Görevlileri Derneği (ÖZGÜDER) Başkanı Burhan Kendirci, okullarda güvenlik hizmetlerinin profesyonel özel güvenlik görevlileri tarafından yürütülmesi gerektiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Kendirci, özel güvenlik kimlik kartı bulunmayan kişilerin özel güvenlik görevlilerine ait yetkileri kullanamayacağını vurguladı.
Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde okullardaki güvenlik tedbirleri yeniden gündeme gelirken, ÖZGÜDER Başkanı Burhan Kendirci'den dikkat çeken bir çağrı geldi. Kendirci, öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının güvenliğinin ikinci plana atılmaması gerektiğini belirterek ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarında profesyonel özel güvenlik görevlilerinin görevlendirilmesini istedi.
Özel güvenlik hizmetlerinin sıradan bir görev olmadığını belirten Kendirci, mesleğin 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında yürütüldüğünü hatırlattı. Özel güvenlik görevlilerinin eğitim, sınav, sertifikasyon ve kimliklendirme süreçlerinden geçtiğine dikkat çekildi.
Özel Güvenlik Kimlik Kartı Olmayanlar Bu Yetkileri Kullanamaz
Kendirci, özel güvenlik kimlik kartına sahip olmayan kişilerin özel güvenlik görevlilerine kanunla verilen yetkileri kullanmasının mümkün olmadığını belirtti.
Ayrıca özel güvenlik görevlisi olmayan kişilerin, üzerinde “Özel Güvenlik” ibaresi bulunan kıyafet, yelek veya benzeri ekipmanlarla görevlendirilmesinin vatandaşlarda yanlış bir algı oluşturabileceğine dikkat çekti.
Özel güvenlik mesleğinin yalnızca belirli bir kıyafet giymekten ibaret olmadığına işaret eden Kendirci, mesleğin ciddi bir eğitim sürecinin yanı sıra yasal görev, yetki ve sorumluluklar içerdiğini vurguladı.
“Okullarımızın Güvenliği İkinci Plana Atılmamalı”
Okullarda alınacak güvenlik tedbirlerinin önemine değinen Kendirci, çocukların günün önemli bölümünü geçirdiği eğitim kurumlarında güvenlik konusunda gerekli önlemlerin zamanında alınması gerektiğini ifade etti.
Öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının da güvenli bir ortamda bulunmasının önem taşıdığını belirten Kendirci, güvenlik ihtiyacı bulunan okullarda özel güvenlik görevlilerinin istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.
Kendirci, okul güvenliğinin eğitimli, nitelikli ve mevzuat kapsamında yetkilendirilmiş personel tarafından sağlanmasının önemine işaret etti.
Okullarda Profesyonel Özel Güvenlik Görevlisi Talebi
Özel güvenlik görevlilerinin kamu güvenliğinin tamamlayıcı unsurlarından biri olduğunu belirten Kendirci, okul güvenliğinde de sektörün tecrübesinden daha etkin şekilde faydalanılabileceğini söyledi.
Özellikle güvenlik ihtiyacının yüksek olduğu okullarda profesyonel personel görevlendirilmesinin hem öğrencilerin hem de eğitim çalışanlarının kendilerini daha güvende hissetmelerine katkı sağlayabileceği değerlendiriliyor.
ÖZGÜDER olarak okul güvenliği konusunda gerçekleştirilecek toplantı, istişare ve çalışmalarda yer almaya hazır olduklarını açıklayan Kendirci, sahada görev yapan özel güvenlik görevlilerinin tecrübelerinin de karar süreçlerine aktarılması gerektiğine dikkat çekti.
“Çözümün Bir Parçası Olmaya Hazırız”
Kendirci, özel güvenlik çalışanlarının sahada karşılaştığı sorunların ve çözüm önerilerinin ilgili kurumlara doğrudan aktarılmasının önemli olduğunu belirtti.
ÖZGÜDER'in okul güvenliği konusunda sorumluluk almaya ve gerçekleştirilecek çalışmalara katkı sunmaya hazır olduğunu ifade eden Kendirci, güvenlik politikaları oluşturulurken özel güvenlik sektörünün görüşlerinin de dikkate alınmasını istedi.
Kendirci ayrıca okul güvenliği ve personel alımlarına ilişkin sosyal medyada yayılan kaynağı belirsiz bilgilere karşı vatandaşları uyardı. Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer yetkili kurumların resmi açıklamalarının takip edilmesi gerektiğini belirten Kendirci, yanlış ve teyitsiz bilgilerin kamuoyunda beklenti oluşturabileceğine dikkat çekti.
ÖZGÜDER'in çağrısında, güvenlik ihtiyacı bulunan okullarda özel güvenlik görevlilerinin istihdam edilmesi, hizmetlerin mevzuata uygun yürütülmesi ve sektörde çalışan personelin görüşlerinin karar süreçlerinde değerlendirilmesi öne çıktı.