11 öğrencinin yaralandığı saldırıda güvenlik görevlisi tartışması

Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde düzenlenen silahlı saldırıda 2’si ağır 11 öğrenci yaralandı. 15 yaşındaki saldırgan yakalanırken, bir öğrencinin güvenlik görevlisinin olay yerinden kaçtığı yönündeki anlatımı tartışma yarattı. Manisa İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel, güvenlik görevlisi hakkında gereğinin yapılacağını söyledi.

11 öğrencinin yaralandığı saldırıda güvenlik görevlisi tartışması

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunan İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde sabah saatlerinde meydana gelen silahlı saldırıda 11 öğrenci yaralandı. Yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen 15 yaşındaki şüpheli yakalandı.

Olayın ardından gündeme gelen en dikkat çekici iddialardan biri, okul önündeki güvenlik görevlisinin saldırganı gördükten sonra öğrencilerden önce kaçtığı yönündeki öğrenci anlatımı oldu. Manisa İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel, iddiaya ilişkin açıklamasında, “Kaçan güvenlik görevlisinin gereği yapılacak” ifadelerini kullandı.

Yaralı öğrenciler hastanelere kaldırıldı

Silahlı saldırı, Turgutlu’nun Albayrak Mahallesi’ndeki okulun önünde gerçekleşti. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen sağlık ekipleri, yaralı öğrencileri hastanelere götürdü. Öğrenciler tedavi altına alınırken, 2 yaralının sağlık durumunun ağır olduğu açıklandı.

Olayın ardından YENİ Parti İzmir milletvekilleri Murat Bakan ve Deniz Yücel, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa İl Başkan Vekili Erdem Nalbant ile Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu Devlet Hastanesi’ne gitti. Heyet, tedavileri devam eden öğrencileri ziyaret ederek yetkililerden sağlık durumlarına ilişkin bilgi aldı.

Hastane önünde açıklama yapan Murat Bakan, Turgutlu Devlet Hastanesi’nde 7 öğrencinin bulunduğunu, özel hastaneye götürülen bir öğrencinin ise taburcu edildiğini söyledi. Bakan’ın verdiği bilgiye göre Manisa merkezindeki 3 öğrenciden biri Şehir Hastanesi’nde, ikisi de Celal Bayar Üniversitesi’nde tedavi altına alındı.

Bakan, Manisa merkezinde bulunan öğrencileri ve ailelerini de ziyaret edeceklerini belirterek, yaralıların sağlık durumlarına ilişkin daha ayrıntılı bilgiyi hastane yönetimleri ve Manisa Valisi’nden alacaklarını ifade etti. Önceliklerinin bütün öğrencilerin sağlıklarına kavuşarak hastanelerden ayrılması olduğunu vurguladı.

Güvenlik görevlisiyle ilgili öğrenci anlatımı gündemde

Murat Bakan, öğrencilerden birinin olay anında okul önünde bulunan güvenlik görevlisine ilişkin anlattıklarını da kamuoyuyla paylaştı. Bakan’ın aktardığına göre öğrenci, “Okulun önündeki güvenlik bizden önce kaçtı” dedi.

Bu anlatım, okul güvenliğinde görev alan personelin saldırı anındaki tutumunu tartışmaya açtı. Manisa İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel de güvenlik görevlisiyle ilgili gereğinin yapılacağını açıkladı. Kaynakta, güvenlik görevlisinin savunmasına veya olay sırasındaki hareketlerine ilişkin başka bir bilgi yer almadı.

Bakan, yalnızca okul kapısında alınan fiziki önlemlere dayalı bir güvenlik yaklaşımının yeterli olmadığını söyledi. Turgutlu’daki olayın, okul güvenliğinin farklı kurumların birlikte çalışmasını gerektiren kapsamlı bir konu olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

“Okul güvenliği bütüncül ele alınmalı”

Murat Bakan, daha önce Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yaşanan olaylara ve çocukların dijital ortamdaki risklerine ilişkin bir Meclis Araştırma Komisyonu oluşturulduğunu hatırlattı. Komisyonun bütün yaz çalıştığını ve bildiği kadarıyla son toplantısını ağustos ayında yaptığını aktardı.

Millî Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında bir protokol imzalandığını da belirten Bakan, protokole ilişkin duyurunun ardından Turgutlu’daki saldırının yaşandığına dikkat çekti. Fiziki güvenlik tedbirleri ile okul önünde kolluk görevlisi bulundurulmasının, karmaşık güvenlik sorunlarını tek başına çözmeye yetmeyeceğini savundu.

Bakan’a göre okul güvenliği; Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığının iş birliği içinde çalışmasını gerektiriyor. Rehberlik uzmanları, psikolojik danışmanlar, okul hemşireleri ve güvenlik personelini kapsayan önlemlerin birbirinden ayrı değil, bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Olayın henüz sıcaklığını koruduğunu belirten Bakan, bu aşamada daha ayrıntılı eleştirilerde bulunmak istemediğini söyledi. Yaralanan öğrencilerin sağlık durumunun öncelikli olduğunu dile getirerek bütün çocukların iyileşmesini beklediklerini kaydetti.

Ailelerin okul güvenliği endişesi

YENİ Parti Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen de saldırı nedeniyle öğrenciler, öğretmenler ve ailelere geçmiş olsun dileklerini iletti. Heyetle birlikte yaralı öğrencileri ziyaret ettiklerini anlatan Başevirgen, Turgutlu Devlet Hastanesi’ndeki öğrencilerden birinin taburcu edildiğini, diğerlerinin durumunun iyi olduğunu söyledi.

Başevirgen, ziyaret sırasında görüştükleri bir annenin okul güvenliğine ilişkin kaygılarını aktardı. Annenin, kendi çocukluk dönemlerinde okula güven içinde gidebildiklerini ancak bugün çocuklarının aynı güven duygusuna sahip olmadığını söylediğini belirtti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi ile Şehir Hastanesi’ndeki öğrencileri de ziyaret edeceklerini ifade eden Başevirgen, bu hastanelerde tedavi gören 3 öğrenciden 2’sinin durumunun ağır olduğunu söyledi. Ağır yaralı öğrencilerden iyi haber almayı umut ettiklerini dile getirdi.

15 yaşındaki saldırganın yakalanmasının ardından olayla ilgili süreç devam ederken, güvenlik görevlisine yönelik iddia okul güvenliğinde personelin sorumluluğunu yeniden gündeme taşıdı. Yaralı öğrencilerin hastanelerdeki tedavileri sürüyor.